Αρχική Αληθινές ιστορίες

Αληθινές ιστορίες

Πατρογονικά έθιμα

Είχαμε τελειώσει την κατήχηση, όταν ένας από τους πιστούς της Εκκλησίας μας μου ζήτησε να επισκεφτώ το σπίτι του. Το σπίτι των ιθαγενών της Μαγαδασκάρης είναι μια αχυρένια καλύβα δύο επί τρία, όπου στοιβάζονται οι γονείς με τα μικρά τους παιδιά, που είναι συνήθως τρία ή τέσσερα στον αριθμό, πολλές φορές και περισσότερα.

Η λαχταρά της Κατήχησης

Η κατήχηση ήδη έχει αρχίσει. Κατά τα λεγόμενα των κατοίκων του το χωριό στο οποίο βρισκόμαστε, περιμένει να κατηχηθεί εδώ και χρόνια. Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να εκπληρώσουμε το αίτημα αυτών των ανθρώπων, ενσταλάζοντας λίγες «σταγόνες» πίστεως, από αυτές που  μας δώρισε ο πανάγαθος Θεός, όντας από την νηπιακή μας ηλικία τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εμείς απολαμβάνουμε αυτό το αγαθό – το υπέρτατο αγαθό της πίστεως- το οποίο αναζητά κάθε ανθρώπινη ύπαρξη στον κόσμο, απλώς ως μια κληρονομιά και παρακαταθήκη των προγόνων μας.

Ο Παναγιώτης

Μια ερώτηση που συχνά μας κάνουν είναι, 'οι ντόπιοι δέχονται την ορθοδοξία συνειδητά ή υπάρχει κάποια υστεροβουλία, όπως το να ενισχυθούν υλικά από την Eκκλησία;' Ήταν πάντα μια ερώτηση που κάποιες φορές κάναμε στον εαυτό μας, ιδιαίτερα από τότε που η  ιεραποστολή μας ασχολείται ως επί το πλείστον με τις χαμηλότερες κοινωνικά τάξεις και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις ομάδες. Η απάντηση ήρθε γρήγορα από ένα βαπτισμένο νεαρό με το όνομα Παναγιώτης.

Η Υδροφόρα

Η χαρά όλων ήταν πραγματικά απερίγραπτη , όταν μέσα στο καυτό λιοπύρι και την παρατεταμένη ανυδρία, έβλεπαν να τρέχει από την υδροφόρα άφθονο νερό μέσα στις δεξαμενές τους. Αναπάντεχη χαρά τους δώσαμε , επίσης , όταν τους είπαμε ότι θα μπορούσαν να γεμίσουν από το περίσσευμα της υδροφόρας τα μπιτόνια που είχαν μαζί τους και να πάρουν το νερό στα σπίτια τους.

Στην αιχμαλωσία του πόνου
Το δρόμο αυτό της ιεραποστολής πρέπει να τον βαδίζει κανείς στηριγμένος σε 2 θεμελιώδεις νόμους σε αυτόν της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο και σε αυτόν της αγάπης προς τον πόνο. Ο δεύτερος εκρέει από τον πρώτο, ο οποίος με την σειρά του αποτελεί την πρώτη εντολή του πνευματικού Νόμου του Ευαγγελίου. Σε μια λοιπόν από τις λειτουργίες που τελέσαμε σε προάστιο της πρωτευούσης με κάλεσαν να δω και έναν νεαρό άρρωστο.
Ευλογημένη υπακοή
Κάποια μέρα σχεδιάσαμε να κάνουμε βαπτίσεις σε ένα χωριό, που ονομαζόταν Andranobinaly. Υπάρχει μεγάλη δυστυχία σε αυτό το χωριό εξαιτίας της λειψυδρίας. Οι άνθρωποι περπατούν 15 χιλιόμετρα, για να φτάσουν στην πλησιέστερη πηγή νερού για την καθημερινή τους κατανάλωση. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα λιποβαρή και υποσιτισμένα. Ακόμα και τα ζώα, βουβάλια και κατσίκια, ψοφούν εξαιτίας της έλλειψης του νερού – συχνά βλέπουμε τα κουφάρια κάποιων ζώων. Αισθανόμασταν υπερβολικά λυπημένοι.
Το Παράδειγμα

Θυμάμαι την περίπτωση κάποιου παιδιού, το οποίο προσπαθώντας να πλησιάσει την φωτιά για να ζεσταθεί, παραπάτησε και πέφτοντας κάηκε σχεδόν όλη η αριστερή  πλευρά του. Τα εγκαύματα του ήταν εκτεταμένα. Η επέμβαση που έπρεπε να γίνει και με τα μέσα που είχαμε στην διάθεσή μας ήταν πραγματικά επίπονη. Όλοι περιμέναμε ότι το παιδί δεν θα έμενε ακίνητο. Μας εξέπληξε, όμως, την υπομονή την οποία επέδειξε δεν τη συναντάς ούτε σε μεγάλο άνθρωπο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσο δυνατά έσφιγγε τα χέρια μου, ενώ το κρατούσα στην αγκαλιά μου κατά την διάρκεια της επεμβάσεως.

Επικίνδυνη πορεία
Ξεκινήσαμε από την έδρα της Ιεραποστολής, για να φτάσουμε σε ένα πολύ απομονωμένο χωριό της περιοχής Anjabaky στον νότο. Σκοπός μας ήταν να μοιράσουμε τρόφιμα και σχολικά σε φτωχές οικογένειες σε αυτή την περιοχή. Το ταξίδι διήρκεσε περίπου 12 ώρες και φοβόμασταν τους ληστές των δρόμων, οι οποίοι είναι συνήθεις στον νότο, όταν ταξιδεύεις την νύχτα.
Σύλλογος «Παρουσία Αγάπης»

Πλάτωνος 98, 18755, Κερατσίνι
Δευ, Τετ, Παρ 6μμ–8μμ
Τηλ. +30 210 400 3654
Fax. +30 210 400 3664
email: info@orthodoxmadagascar.org

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας παρακάτω και λάβετε όλες μας τις ενημερώσεις στο email σας.

Δωρεές / Προσφορές

Σας ευχαριστούμε, γιατί μας περιβάλλετε με εμπιστοσύνη. Σε καιρούς χαλεπούς, πολλοί είναι εκείνοι που μας βοηθούν οικονομικά. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της προσφοράς.